Çocuktaki Bahçe

Feyyaz Kayacan, 1950 Kuşağının önemli öykücülerindendi. Fransa'da eğitim görmüş, hayatının büyük bir bölümünü Londra'da geçirmiş bir yazar. İlk eserlerini Fransızca vermiş. İlk iki kitabı da Fransızca... İngilizce de yazmış, İngiltere'de şiir kitapları yayınlanmış. Ama esas verimini Türkçe'de ortaya koymuş. Hem işlediği konular, hem de dili ve anlatımıyla gerçek edebiyatseverlerce izlenmiş. II. Dünya Savaşı yıllarında Londra'da yaşananları anlattığı öykülerindeki şiirsel dil dikkati çekmiş. Sait Faik sonrası öykücülüğün önemli adlarından sayılmış. Daha sonraları yayınlattığı öykülerinde biçime ve kurguya önem veren tavrı, kendine has ironik anlatımı ile bir yenilikçi olarak değerlendirilmiş. Necatigil, dilindeki şirisel ironiye ve soyutu somutla karıştırmasındaki başarıya dikkati çekiyor.

1982'de yayınlanan tek romanı Çocuktaki Bahçe'yi "iki yanlı bir roman. Bir yanı meddah, bir yanı Kafka. Bu iki öğe, durmadan değişmekte, birbirini etkilemekte" diye tanımlamış Kayacan. Çocukluktaki Bahçe (Yapı Kredi, Temmuz 2008), Kayacan'ın tüm yazarlık serüvenin doruğu gibi. Öykülerinde geliştirdiği kurgu ve anlatım anlayışını, dili, ironi ve ince zekâyı bu romanda da görüyorsunuz. Anlatımı şaşırtıcı, mizahi, akıcı… Kendisinin de dikkati çektiği meddah tarzı, anlatıyı hem masal havasına büründürüyor hem de okuru romana bağlıyor. Çocuktaki Bahçe adına uygun olarak yaşadıkları köşkün bahçesinden dışarı çıkması annesince yasaklanmış olan Feyzi'nin zihninde gelişiyor ve onun ağzından anlatılıyor her şey. Feyzi'nin baskıcı annesi ve zaman zaman bahçeye gelenlerle kurduğu ilişki hep onun zihninde varloduğu, anılaştığı şekliyle biz okurlara aktarılıyor. Onlar yetmediğinde hayalinde kişilikler oluşturuyor, onlarla konuşuyor, arkadaşlıklar ediyor Feyzi. Gerçekle gerçeküstü birbirine karışıyor. İnsanın dünyadaki varlığının sorguluyor. Birey olarak varoluşun mümkün olup olmadığını tartışıyor. Hayatın kötülüğünü, yaşanmazlığını dillendirip, çareyi ölümde buluyor.

Feyyaz Kayacan, has edebiyat okurunun keşfettiğinde seveceği, bağlanacağı bir yazar. Yapı Kredi Yayınları, daha önce Bütün Öyküleri'ni de yayınlamıştı (1993). Çocuktaki Bahçe'yi okuyup sevenler Türk edebiyatının bu farklı yazarının öykülerini de edinecektir.

Yorumlar