Ourania

Nobel edebiyat ödülünü kazanan Jean-Marie Gustave Le Clezio, Dünya edebiyat çevreleri için sürpriz bir isimdi. 80'lerden beri kitapları İngilizceye çevrilmediği için Amerika'da hemen hiç tanımayan, Avrupa'da pek az bilinen Le Clezio, Türk edebiyatseverler içinse tanıdık bir isim. Altı kitabı çevrilmiş. O daha Nobel'i kazanmadan, Kasım 2007'de son romanlarından Ourania Türkçede yayınlanmıştı (çev. Aysel Bora, Merkez Kitaplar).

Nobel Edebiyat ödülünün veriliş gerekçesinde Le Clezio, "mevcut medeniyet altında ve ötesinde insanlığın kaşifi, duygusal coşkunun, şiirsel maceranın ve yeni ayrılıkların yazarı" olarak tanımlanmış. Le Clezio, çölleri, okyanusları, denizleri romanlarında birer kahraman gibi işlemesiyle tanınmış. Çocukluk, delilik, azınlık olma hali, yolculuk gibi ana temaları var.

Le Clezio, Ourania'de bir ütopya hayata geçirildiğinde neler yaşandığını anlatıyor. "Cinselliğin serbest olduğu, çocukların kral muamelesi gördüğü, paranın kullanılmadığı, aile kurumunu yapısının tamamen değiştirildiği" bir yer olan Campos bu ütopya şehri. Meksika'da bir vadide, çilek tarlalarının ortasında gözden ırak olmaya çalışan bir topluluk. Kendilerine has kuralları var ve dışarıda yaşayanlarla hemen hiç ilişki kurmadan, onlara rahatsızlık vermeden hayatlarını yaşamaya çalışıyorlar.

Fransız coğrafyacı Daniel, tesadüfen varlığından haberdar olduğu bu topluluğu bulmak için yola düşüyor. Ama, çocukluk hayali olan ütopik Ourania'yı Campos'ta bulana kadar Meksika'nın yolsuzluk ve yoksullukla oluşmuş gerçekleriyle yüzleşmek zorunda kalacaktır. Ütopik şehrin hemen yanındaki her geçen gün sınırlarını genişleten kent hem Daniel'e Meksika'nın acı gerçeklerini öğretecek hem de ütopyanın baş düşmanı olacaktır.

Sonunda Campos'u keşfeder, oradaki hayata şahit oluruz. Ama onlara yaşama izni verilmez. Çünkü, Campos'ta yaşayanlar olabildiğince içine kapalı, kendi hallerinde ve zararsız olmalarına rağmen bu kentin saldırısından kurtulamaz ve dağılmak zorunda kalır.

Le Clezio, olabildiğince sade ve gerçekçi bir anlatımla hem Meksika'daki hayatı, hem de ütopya düşünün gerçekleştiğinde neler olduğunu anlatıyor.

Yorumlar