Frankfurt Kitap Fuarı’nda dijital çağ



Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı, 12 - 16 Ekim tarihleri arasında 63. kez kapılarını dünya yayıncılarına açıyor. 110 ülkeden 7500 yayıncının stand kuracağı fuara 280.000 ziyaretçi bekleniyor. Geçen yıl yayıncılığın e-kitaba geçişinin ilk işaretlerini veren fuarda dijital ortamın ağırlığı daha da artıyor. Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı dijital çağa ayak uydurarak kendini yeniliyor, geliştiriyor. Kitap Fuarı Direktörü Juergen Boos,"yeni ortaklar, yeni medya formatları ve yeni fikirler ile ciddi, ama çok canlı bir çok deneye tanık olacağız" diyor.
Dijital dünyanın getirdiği değişiklikler yayıncıların geleneksel çalışma yöntemlerinin değişmesine neden olurken yayıncılığın kağıttan dijital alana geçişi fuarın yapısını da değiştiriyor. Geleneksel kitap sergileme, tanıtma ve nihayetinde telif hakları satma amaçlı fuarcılık anlayışının yerini bilgi paylaşımının, tartışmanın ağırlıklı olduğu yeniliklerin sunulduğu toplantılarla şekillenen farklı bir yapı oluşuyor. Fuar programında profesyonellere yönelik toplantıların, seminerlerin sayısının oldukça arttığı görülüyor. Fuar kapsamında yapılacak profesyonellere yönelik 1100 etkinliğin yarısı da dijital ortamdaki gelişmeler hakkında.
Yeni standartların oluşmasını sağlamak ve fikri haklar alış verişine yardımcı olmak amacıyla 527 ajansın yer aldığı Edebiyat Ajanları ve Yazar Temsilcileri bölümüne ek olarak, Story Drive İş Merkezi olarak adlandırılan yeni bir bölüm açılıyor. Story Drive İş Merkezi’nde yayıncıların içerik yaratıcıları, sinema, bilgisayar oyunları gibi yaratıcı endüstrilerin uzmanları ile iş üretmek için bir araya gelmesi sağlanacak.
Dijital gelişmelere en hızlı ayak uyduran yayıncılar grubu akademik ve eğitim yayıncıları. 1990’lardan itibaren yayıncılığın dijitalleşmesinde öncü rol oynayan bu yayıncıların ürünlerini pazarlamaları, sunmaları ve yeni iş ortakları bulmalarını kolaylaştırmak amacıyla fuarın eğitim yayıncıları binasına yeni bir bölüm eklenmiş.

Efsanevi İzlanda
Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı Onur Konuğu efsaneleri ile ünlü İzlanda. İzlanda 318.000 nüfuslu bir ada. Yılda 1600 civarında kitap üretilip 2,5 milyon kitap satılıyor. Ortalama kitap fiyatı 27 Euro. Kişi başına düşen kitap sayısı 8. Ülkede otuzu aktif 170 yayıncı, süpermarketler de dahil 150 kitap satış noktası var. Yılda elliden fazla kitap basan yayıncı sayısı beş.
Onur konuğu programın ana eksenini geçmişi ve geleceğiyle İzlanda kültür ve edebiyatının tanıtılması oluşturuyor. Ortaçağ’dan başlayan bir edebiyat geleneği olan bir ülke İzlanda. Bir düzyazı türü olan Saga’larıyla anılıyor. Güçlü bir şiir geleneği de var. Şairlerin her zaman toplum içinde önemli yerleri olmuş. İlk roman 1850’de yayımlanmış. En bilinen yazarları Halldór Laxness (1902–98) 1955’de Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanmış. Son yıllarda polisiye yazarları dikkati çekiyor ve bir çok dile çevriliyor.
Andri Snær Magnason, Guðrún Eva Mínervudóttir, Hallgrímur Helgason, Jón Kalman Stefánsson, Kristín Steinsdóttir, Sjón, ünlü polisiye yazarları Arnaldur Indriðason ve Yrsa Sigurðardóttir ve bu yıl İskandinav Edebiyat Ödülü’nü kazanan Gyrðir Elíasson’un aralarında yer aldığı 40 İzlandalı yazar fuara katılacak. İzlanda Frankfurt’ta Onur Konuğu programını bir çeviri programı ile desteklemiş. İzlanda’nın konuk ülke olması vesilesi ile 170 kitap başta Almanca olmak üzere yabancı dillerde yayımlanmış. Bunlardan sekseni roman, yirmisi antoloji. İzlandalı yazarların en çok çevrildiği dil olan Almanca’da yılda en çok on kitapları yayımlandığı düşünülürse bu büyük bir rakam. S.Fischer Verlag da İzlanda Sagalarının yeni çevirilerini yaptırmış.
İzlanda ağırlıklı olarak Frankfurt’ta gerçekleştirilen ve Ağustos ayında başlayıp altı ay sürecek bir program hazırlamış. Etkinliklerin ana amacı İzlanda’yı kültürü, sanatı ve doğal güzellikleriyle tanıtmak. İzlandalı sanatçılar ilk kez bu kadar yoğun olarak Avrupa sanat ortamlarında yer alacak diyorlar ama program ağırlıklı olarak Almanca’ya çevrilmiş İzlandalı yazarların imza günlerinden oluşuyor. Film gösterileri, konserler, fotoğraf, mimarlık, arkeoloji ve dizayn sergileri dikkati çekiyor. Türkiye, Çin ve Arjantin’in yoğun programlarından sonra İzlanda’nın zayıf kaldığını söyleyebiliriz.

Göçün 50. Yılı
Türkiye bu yıl Frankfurt Kitap Fuarı’na Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğünün koordinatörlüğünde ve Türkiye Yayıncılar Birliği, Basın Yayın Birliği, Türkiye Yazarlar Sendikası ve Türkiye Yazarlar Birliği temsilcilerinin yer aldığı Ulusal Organizasyon Komitesi’nin organizasyonunda 300 m2’lik ulusal stant ve çocuk kitapları bölümünde 50 m2’lik bir stantla katılıyor. Türkiye ulusal standı ve çocuk kitapları bölümünde yayıncılarımız, yayınlarını tanıtacak ve telif hakları alışverişinde bulunacak. Standlarımızda toplam 200 yayınevimizin 3000’e yakın kitabı sergilenecek. Hol 5.1’deki Ulusal Stantta 17 yayınevi, Hol 3.0’daki Çocuk kitapları standında 10 çocuk ve gençlik edebiyatı yayıncısı yetkilileri kendilerine ayrılan sergi ve görüşme ünitelerinde eserlerini tanıtacak ve telif hakları alışverişinde bulunacaklar. Fuara katılımı sağlanan 7 telif hakları ajansımız Türk yazarlarına, yayıncılarına ve çevirmenlerine yeni dış bağlantılar kuracak ve dışa açılmanın en büyük ayağını oluşturan TEDA Projesine katkı sağlayacak.
Ulusal Organizasyon Komitesi tarafından hazırlanan program çerçevesinde fuar alanında paneller, okuma etkinlikleri ile kültürel ve sektörel tanıtım faaliyetlerinden oluşan 10 etkinlik ve bir sergi gerçekleştirilmesi planlandı. İTO ve Kültür A.Ş. etkinlikleri de Türkiye Ulusal Organizasyon etkinlikleri içerisine gerçekleştirilecek. İTO,100 m2’lik alanda hem yayınlarını sergileyecek, hem de yayıncı üyelerini destekleyecek çalışmalar yapacak. İBB Kültür A.Ş., “İstanbul” konulu prestij kitaplarını 32m2’lik bir alanda sergileyecek, yabancı dillerde yayımı için çalışmalar yapacak.
“Yurtdışındaki Türklerin Kültürel Kimlikleri”, “Türkiye'den Göç’ün 50. Yılında Avrupa'da Türk Medyası ve Türkçe Gazetecilik”, “Alman Entelektüel Bakışıyla Almanya’da Türk Edebiyatı”, İTO’nun düzenlediği “Avrupa’da Türk İzleri”, İBB Kültür AŞ’nin düzenlediği “Almanya’ya Göç’ün 50. Yılı” söyleşileri, İBB Kültür AŞ’nin desteğiyle hazırlanan, küratörlüğünü Fahri Aral’ın yaptığı “Fotoğraflarla Göç’ün 50. Yılı” Sergisi bu yıl Almanya’ya Göç’ün 50. Yılı olmasını gözönüne alınarak düzenlenen etkinlikler. “Türk Yayıncılığının Gülen Yüzü: Çocuk ve Gençlik Kitapları”, “Çeviri: İmkansızlığın Sanatı”, “Bir Seyyah ve Yazar: Evliya Çelebi”, “Bir Ankara Polisiyesi Behzat Ç” de program kapsamında yer alan diğer etkinlikler.
Doğan Hızlan, Gündüz Vassaf, Sevim Ak, Erika Glasen, Ahmet Cemal, Enver Ercan,Semih Tezcan, Şehmuz Dağtekin, Ali Ural, Emrah Serbes, Imre Török, Monica Carbe, Wolfgang Riemann gibi yazarlar fuara katılacak, panellerde konuşmalar yapıp okurlarla buluşacak.
2010 Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı Türkiye etkinlikleri kapsamında İngilizce olarak hazırlanan yazarlar, yayıncılar ve çocuk kitapları illüstratörleri katalogları fuarda ücretsiz olarak dağıtılacak. Yazarlarımız ve yayıncılarımız hakkında bilgileri içeren booksfromturkey.com adlı site de proje kapsamında yeni bilgiler eklenerek zenginleştirildi.
06.10.2011

Yorumlar