Son Siyah Saçım


Altmış yaşına gelmiştir. Doğum gününde altmış yaş mumunu söndürmek için birçok kez üflemesi gerekir. Zaten bu yaşgünü fikrinden de hoşnut değildir. “Yaşlandığımı biliyorum her yıl bunu hatırlatmak gereksiz” diye düşünür.
Jean-Louis Fournier’in kitabının tam adı Son Siyah Saçım ve İhtiyar Delikanlılara Bazı Öğütler (Mayıs 2012, çev. Billur Köker, Yapı Kredi yay.). Fournier, 1938 doğumlu. 74 yaşında. Kitap Fransızcada 2006 yılında yayımlanmış yani yazar altmışlı yaşlarını yaşarken yazılmış. Fournier, altmış yaşına girip son siyah saçını kaybettikten sonra insanın neler düşüneceğini, neler hissedeceğini, yaşlılığın iyi ve kötü yanlarını anlatıyor. Yaşıtlarına çok önemli öğütler veriyor. En önemli öğütü de altmışından sonra ne ihtiyar olunduğu ne de delikanlı.
Fournier keyifli anekdotlar anlatıp hem yaşlanma haliyle hem de yaşlılara yapılan muameleyle ilgili ince ince dalga geçerken önemli hayat dersleri de veriyor. Hem de her yaştan insana, “ben daha gencim” diyene de, benim gibi “henüz elliyim altmışa çok var” diyene de... Hemen her sayfada altı çizilecek dostlarla paylaşılacak meseller, özdeyişler var. “Yüzüncü yaşını kutlayan kişi, "İnsanın soluğu azaldıkça üflenecek mumların sayısı artıyor" diye içini çeker.”; “İnsan ihtiyarladığının nasıl farkına varır biliyor musunuz? Bronzlaştığında bile güzelleşemez.”; “İnsan yaşlandığının nasıl farkına varır biliyor musunuz? "Artık gazeteler daha küçük harflerle basılıyor" demeye başladığında.”; “Doktorunuza olabildiğince az görünün. Araya araya sonunda sizde mutlaka bir şey bulacağını bilin.”; "İhtiyar delikanlı gridir, hem sadece geceleri değil! Yüklüdür, omuzlarında yükleri, gözlerinin altında torbaları vardır. Biniş noktasındadır ve gidişe hazırdır. Gençlik ve yaşlılık arasında bağlantıyı sağlayan gemiye biner. Artık delikanlı değildir, henüz ihtiyar da değildir. Birçok şeye karnı toktur. Çok az konuşur, ama az konuşmasının nedeni az düşünmesi değildir. Yüzünde hâlâ bir tebessüm vardır, halbuki buna sebep yoktur."    
Kapağında “roman”, iç kapak sayfasında “anlatı” olarak tür tanımlaması yapılsa da kısa denemelerden ve özdeyişlerden oluşan bir kitap Son Siyah Saçım. Fournier kendi yaşamından, gözlemlediklerinden, anılarından önemli dersler çıkartıyor ve bunları mizahi, eğlenceli bir dille, lafı hiç uzatmadan anlatıyor. Son Siyah Saçım’dan edebiyat keyfi de almak mümkün önemli dersler çıkartmak da... 
16.08.2012

Yorumlar