Kadıköy’ün Yeni Kütüphanesi



Küçük şehirlerde, kasabalarda yetişenlerin okuma alışkanlığının oluşmasında kütüphanelerde geçirilen saatlerin büyük etkisi vardır. Ben de çocukluğumun kütüphanecisi Adnan Peşkircioğlu’nu hep saygıyla anarım. Adnan Bey Haydarpaşa – Gebze banliyö hattındaki Çayırova tren istasyonunun tek memuruydu. Bekleme salonunda başta yolcular olmak üzere herkese açık iyi bir kütüphane kurmuştu. Sık sık istasyona gider kitap okurdum.
Daha sonra Ankara’ya taşındığımızda yaşamımdaki en önemli eksiklik kitaplardı. Teksas ve Tommikslerin dışında pek kitap bulunmuyordu, ben de onların hepsini okumuştum. Çevrede de gidebileceğim bir kütüphane yoktu.
Sanıldığının aksine büyük şehirler halka hizmet verecek kütüphaneler açısından yoksuldur. Örneğin İstanbul’da Beyazıt Devlet ya da İBB Taksim Atatürk Kütüphaneleri hemen akla gelir ama mahallenizde kütüphane bulamazsınız. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2013 yılı itibariyle açık 1010 halk kütüphanesi var, bunların 46’sı çocuk kütüphanesi (bkz. kygm.gov.tr). İstanbul’da 39 ilçede 782 mahallede 36 halk kütüphanesi var. Yani Şişli, Beyoğlu gibi çoğu ilçede ve birçok mahallede bakanlığın halk kütüphanesi yok. Diğer büyük şehirlerde de durum farklı değil. Açığı belediyeler kapatmaya çalışıyor ama onlar da son yıllarda “bilgi merkezi” adı altında internet cafeler açmaya yoğunlaştı.  
Söylentiler doğruysa ve Kültür ve Turizm Bakanlığı yeni teşkilat yasası ile halk kütüphanelerini yerel yönetime devredecek. Daha yasa çıkmadan bazı kütüphaneler yerel yönetime devredilmiş bile. Bu olumlu gibi görünen bir değişiklik ama yasada kütüphanecilik eğitimi almış çalışan ve kitap alımı için yıllık bütçe oluşturma gibi koşullar getirilmezse belediyeler bu devri yük gibi görür, çoğu zamanla kapanır.
Kütüphanenin olmadığı yerde kitap okunmadığından, kütüphanelere gidilmediğinden söz etmek pek doğru değil. Var olanları kullanıyor muyuz? Çoğumuz “Hayır” diyecek ama Beyazıt Devlet ya da İBB Taksim Atatürk Kütüphaneleri’ne ne zaman gitsem öğrencilerden araştırmacılara yer kalmadığını görüyorum. Kütüphane varsa kullanılıyor. Yeter ki ulaşılabilecek yerde, gözönünde olsun.
Kadıköy kütüphane açısından nispeten şanslı bir ilçe. İlçede dördü belediyeye ait altı halk kütüphanesi, üç de çocuklar için kütüphane var. Kadıköy’ün Türkiye’nin en çok kitap okunan ilçelerinden biri olmasında, kitapçılarının çokluğunda kütüphanelerin olumlu etkisi var sanıyorum. O nedenle eski belediye binası Şehremaneti Dairesi’nin kütüphane olarak düzenleneceği haberi şaşırtmadı ama sevindirdi.
Yervant Terziyan’ın 1913’de inşa ettiği Kadıköy Şehremaneti Dairesi ilçedeki az sayıdaki tarihi yapılardan. Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk “Binayı, tarihi yapısıyla koruyacak, sanat, tarih ve edebiyat kütüphanesi olarak restore edip Kadıköylülere kazandıracağız. Burası binanın mimari özelliğine uygun farklı tarih, edebiyat ve sanat konularına odaklanan bir ihtisas kitaplığı olacak” diyor. Projenin yöneticisi Süreyya Operası gibi sanat girişimleri ile tanınan Murat Katoğlu. 2014 Ocak ayında açılması hedeflenen kütüphaneyi İlber Ortaylı yönetecek. Kütüphanede Kadıköylü yazar, edebiyat adamları ve sanatçılar için özel bir bölüm olacağını, onların belgeleri, mektupları, fotoğrafları, yazışmaları, varsa el yazmalarının toplanacağını belirtiliyor. Darısı diğer belediyelerin başına!  
14.08.2013        

Yorumlar