Atları Bağlayın Geceyi Burada Geçireceğiz



Melisa Kesmez’in ilk öykü kitabı “Atları Bağlayın Geceyi Burada Geçireceğiz” (Ocak 2014, Sel yay.) bana göre yılın kitap adları listesinde şu anda bir numara. Sevdiğim yazarlardan Per Petterson’un “At Çalmaya Gidiyoruz”unu çağrıştırsa da aralarında bir bağ yok ama kitabın adının içeriği ile ilgisi de sorgulanabilir.
Melisa Kesmez İstanbul’dan kadın öyküleri anlatıyor. Kentli, genç, yalnız kadınların öyküleri... Bildiğimiz, tanıdığımızı sandığımız kadınların yaşadıkları, sıradan sayılabilecek olaylar, incir çekirdeğini doldurmayacak kuruntular, sıkıntılar, çaresiz dertlere çözüm arama çabaları... Özellikle kadın yazarların çokça itibar ettiği konular bunlar. Yazılması da gerekli kuşkusuz ama yinelene yinelene sıkıcı olup önemsenmeme, hatta okunmama tehlikesini de barındırıyor içinde. Çünkü bildik olanı yeniden yeniden anlatmak mümükündür de okutmak kolay değil. Okutabilmeniz için bir farklılık yaratmanız gerekiyor. Dilde, üslupta, biçimde bir yenilik olmadan sürekli aynı konuları okutmak mümkün değil.
Melisa Kesmez’in öykü yapısında bir yenilik yok. Dilde, üslupta da bir arayışa girmemiş. Adeta içinden geldiği gibi anlatıyor ve de farkı burada koyuyor. Samimi. İlk öykü “Balık Kraker”de anne babası iki buçuk ay önce ayrılmış çocukların bir zamanlar yaşadıkları baba evine ziyaretleri ile değişen imgeleri anlatıyor örneğin. “Babasının bir kahraman değil de sıradan bir adam olduğunu” keşfediyor küçük kız o gün. O küçük kızla daha sonraki öykülerde genç bir kadın olarak karşılaşacağız ve babasız büyümüş olmanın izlerini öykülerin arka planında hissedeceğiz.
Sıradan, önemsiz yaşamlarımızdaki küçük ya da büyük kırılmaları, kesintileri anlatıyor Melsia Kesmez. Terkedilmek, işsiz kalmak, çekip gitme arzusu ve zorunluluklar... Yaşamın rutinini bozan, her şeyin yolunda gitmesini engelleyen bu olayları yaşayan kadınların öykülerini anlatıyor. Sayfalar ilerledikçe aynı kadın kahramanın yaşamından çeşitli dönemleri, anları anlatan öyküler okuduğunuzu düşünmeye başlıyorsunuz. Bunu da Melsia Kezmez küçük ayrıntılarda, detaylarda, arka planı oluşturan izlerde bellli ediyor.  
Sade, süssüz bir anlatımı var Melisa Kesmez’in. Kısa cümlelerle yazıyor. Ama bu süssüz anlatıma öyle küçük detaylar, ayrıntılar katıyor ki birden bire öykü genişliyor, boyutlanıyor. Okurla öykülerin kahramanı kadın arasında bir bağ, sıcaklık yaratıyor samimiyeti ile.  
27.02.2014

Yorumlar