Uluslararası İstanbul Şiir ve Edebiyat Festivali Başlarken




2008 yılında festivalin ilk adımları atılırken üç şairin şairane yani gerçekleşmesi pek kolay görünmeyen bir hayaliydi İstanbul’da şiir festivali yapmak. “Şiirin başkenti” gibi güzel sıfatlarla anılsa da İstanbul’da sürekli yapılan bir şiir festivali yoktu. Adnan Özer ve Tuğrul Tanyol’la birlikte aylarca konuştuk, günlerce tartıştık, planlar, projeler yaptık, hayaller kurduk. Sonra da çalmadığımız kapı kalmadı. Herkes şiiri seviyor, şiir için bir şeyler yapmak, şiirin çok okunmasını, sevilmesini sağlamak istiyordu ama “haydi bir kenarından siz de tutun, destek olun” dediğimizde akan sular duruyor, pamuk eller ceplere gitmiyordu. Çok umutsuzluğa kapıldık, olmaz dedik, olmayacak dedik ama hep hayaller ağır bastı ve isteyince oluyormuş aşamasına gelebildik. Doğan Hızlan’ın, İBB Kültür AŞ’nin, Dündar Hızal’ın katkıları ile ilk festival gerçekleşti. İstanbullular, şiirseverler festivale ilgi gösterdi. İstanbul’un semalarında bir hafta boyunca şiirler yankılandı. 
İlki yapmanın ne kadar kolay olduğunu ikinci festival için hazırlıklara başladığımızda gördük. “Bir başlarsak devamı gelir” diyorduk. Öyle değilmiş. Türkiye gibi hareketli bir coğrafyada her şeyin her an değiştiği bir ülkede kalıcı, sürekli işler yapmanın ne denli zor olduğunu hemen her yıl yaşadık. Neyse ki şairler, şiirseverler vardı. Birçok şair dostumuz festivale destek verdi, kurullarda yer aldı, karşılıksız çalıştı. 
Bu arada güzel gelişmeler yaşandı. Hiç şiir ve edebiyat festivali olmayan İstanbul yıllar içinde şiir ve edebiyat festivalleri şehri hatta başkenti oldu. Hemen her ilçede uluslararası düzeyde şiir festivalleri yapılmaya başlandı. İstanbul Uluslararası Tanpınar Edebiyat Festivali kalıcılaştı. Uluslararası İstanbul Şiir ve Edebiyat Festivali de dokuzuncu yılına ulaştı.
Bugüne kadar Dünya ve Türk edebiyatından 150’den fazla şairi ve yazarı ağırlayan Şiir Festivali bu yıl içeriğini biraz daha geliştirerek öykü, roman ve çocuk edebiyatının temsilcilerinin de katılımıyla adına “edebiyat”ı da katarak İstanbullularla buluşuyor.
28 Eylül – 2 Ekim 2016 tarihleri arasında gerçekleştirilecek Uluslararası İstanbul Şiir ve Edebiyat Festivali’ne İngiltere, Portekiz, İspanya, Fransa, İtalya, Slovenya, Avusturya, Almanya, Polonya, İsveç, Macaristan, Bosna Hersek, Lübnan, Fas, Suriye, Çin,  Arjantin, Meksika, Avustralya ve Türkiye’den aralarında Abdülkadir Budak, Hüseyin Yurttaş, Gültekin Emre, Kader Sevinç, Seyyidhan Kömürcü, Gülce Başer gibi isimlerin yer aldığı 50’den fazla şair ve yazar katılıyor.
Shakespeare ölümünün 400’üncü yılında sonelerle Moda Sahnesi’nde ve  Cemil Meriç doğumunun 100. Yıl dönümünde Oktay Taftalı ve Hüsamettin Arslan’ın katılacağı bir panelle anılacak. Gülhane Parkı’nda Şiir Kürsüsü kurulup isteyen tüm şairlerin şiirlerini okuması sağlanacak. Baki Asiltürk, Cenk Gündoğdu ve Ali Özgür Özkarcı 2000’li Yılların Şiiri’ni tartışacak. Levent’te Sanayi Çarşısı’nda tamamen karanlık bir ortamda Karanlık İşler’de şiirler okunacak. İstanbullu mülteci şairler şiir okumalarında okurlarla buluşacak. Şiir ve müziğin içiçe geçtiği geceler yaşanacak. Festivalin gelenekselleşen ve büyük ilgi gören mekânları Yerebatan Sarnıcı ve 2 Ekim Pazar günü Kabataş’tan hareket edecek Şiir Hatları Vapuru’nun yanısıra Pera Palas, Ahmet Hamdi Tanpınar Müze Kütüphanesi ve Emirgan Lale Müzesi gibi mekânlar şiir okumalarına ev sahipliği edecek. Doğan Hızlan, Beşir Ayvazoğlu, Haydar Ergülen, Eric Sadin, Gülşah Elikbank, Barış Müstecaplıoğlu, Ahmet Ümit, Mario Levi, Drago Jancar, Yavuz Ekinci, İbrahim Yıldırım, İskender Pala, Jason Goodwin ve Tarık Tufan Mephisto, İnsan, Pages ve Minoa kitapevlerindeki söyleşi ve imza günlerinde okurlara yeni kitaplarını anlatacak. Gülnar Haco, Mevlana İdris, Fatima Şerafettin, Zeynep Sevde Paksu, Lila Prap Kasımpaşa Semt Konağı’nda çocuk okurları ile buluşacak. Festivalin programına edebiyatfestivali.org adresinden ulaşmak mümkün. Tüm etkinlikler ücretsiz. 28.09.2016 


Yorumlar