Ergin Günçe’nin kıymetini bilmek



Bazı kıymetli şiirler, şairler zamanını bekler. Gizli bir mücevher gibi o zamana kadar gözlerden ırak dururlar. Onları sadece çok dikkatli okurlar ve şiir okumayı seven az sayıdaki şair bilir, konuşur.
Ergin Günçe 12 Şubat 1938 doğumlu. Yaşı itibariyle İkinci Yeni şairleri ile 60 Kuşağı arasında bir yerde duruyor. Şiirinin de benzer niteliği var. Garip’in ve İkinci Yeni’nin ardılı, 60 Kuşağı’nın öncüsü gibi duruyor ama kendine has bir şiir.
Ergin Günçe’nin şiirinin yazıldıkları dönem için “erken” olduğunu düşünüyorum. O nedenle de “uzun bir ‘unutuluş’”tan çok bir geç keşfedişten söz etmek gerek. Bazı kıymetli şairler zamanını bekler dememin nedeni de bu.
Ergin Günçe’nin şiirinin söyleyiş itibariyle Garip’le, İkinci Yeni ile yakınlıklar içinde olduğu tespiti yapılıyor. Ama içerik olarak bireyi ihmal etmeyen, hatta öne koyan bir toplumcu bakışı var. Şiirlerinin ve kitabının yayımlandığı 60’lı yıllarda da, sonra 70’lerde de şiiri söyleyişi nedeniyle o dönemlerin hakim anlayışlarına uzaktı. O nedenle şiirini okuyup Günçe’nin kendilerine ne denli yakın bir siyasi anlayışı olduğunu anlamaları beklenemezdi. Hoyrat ve yok sayıcıydılar.
Ergin Günçe’yi 16 Ocak 1983’de bir uçak kazasında erkenden kaybetmeseydik yayımlatma – okutma ve okunma anlamında kendini 80’li – 90’lı yıllarda daha rahat hissedeceğini düşünüyorum. Seveceği, yoldaşlık edeceği birçok şair, dergi ve yayınevi olacaktı. Ergin Günçe’nin şiirini gizlendiği yerde keşfedenin 80 Kuşağı şairleri olduğunu görüyoruz. Hakkında ilk yazılar 80 Kuşağı şairlerinin imzasını taşıyor, onların dergilerinde yayımlanmış. Günümüz şiir okuru da şairini tutkuyla okuyor.
Ali Özgür Özkarcı “Ergin Günçe şiirinin meraklılarına ithaf ettiği” derlemesi “Ergin Günçe Bir Kalkışma Yüreğindeki Çiçek”te (Nisan 2017, Edebi Şeyler yay.) tanıklıklar ve çözümlemelerle okuru hem Ergin Günçe’nin yaşamı ile buluşturuyor hem de şiirleriyle ilgili düşünmeye çağırıyor. Necmiye Alpay, Murat Belge, Salih Yurttaş, Ertuğrul Kürkçü, Özdemir İnce, Yalçın Küçük ve oğlu Dadal Günçe tanıdıkları Ergin Günçe’yi anlatmışlar. Mahmut Temizyürek, Akif Kurtuluş, Haydar Ergülen, Ali Çakmak, Gonca Özmen, Utku Özmakas Barış Özgür, Murat Alat Ergin Günçe’nin şiirini değerlendirmişler. Sevdiğim, kıymet verdiğim, aynı üniversitede olmamıza rağmen tanışmadığıma hayıflandığım şairimi, Ergin Günçe’yi tanıtan bir kitap ortaya çıkmış. Gelecekte yazılacak biyografisi için de iyi kaynak bir kitap olmuş. Tavsiye ederim.  25.05.2017

Yorumlar