Yaz tatilinde neler okuyacağım?



Yaz tatillerini kitap okumak için fırsat olarak görenlerdenim. Kışın ne yapıyorsun, diyeceksiniz. Kışın da kitap okuyorum ama tatil listem biraz farklı oluyor. Kalın kitaplar, polisiyeler, gittiğim yer hakkında kitaplar, yol ve yolculuk öyküleri ve tabii şiir ağır basıyor tatil kitapları listemde.
Kışın iş yoğunluğu kalın kitapları sindire sindire okumaya zaman bırakmıyor. Tatilde daha fazla boş zaman ve yoğunlaşma olanağı var. Henry James’in Güvercinin Kanatları (çev. Berna Gülpınar, Artemis yay.) 682 sayfa. Arka kapak yazısı “Şeytan işe karıştığında aşk masumiyetini kaybeder” cümlesi ile başlıyor. Henry James roman türünün, modern edebiyatın kurucu adlarından. Eserlerini ince ince, oya gibi işliyor. Zengin bir kadının yeğeni ile parasız bir gazetecinin aşkları kalıcı bir ilişkiye evrilip, evlilikle noktalanabilecek mi? Zengin ve hırslı teyze yeğeni için böyle bir evliliği öngörmezken tutkulu âşıklar amaçlarına ulaşmak için kimi kurban edecek? Televizyon dizilerine konu olabilecek bu konu büyük bir romancının kaleminden nasıl bir esere dönüşüyor, merak etmemek elde değil.
Jonathan Safran Foer, Amerikan edebiyatının yükselen isimlerinden. 1977 doğumlu yazar her zaman ilgiyle okunacak eserlere imza atıyor. “Jonathan Safran Foer, uzun bir aradan sonra kaleme aldığı romanı Buradayım’da (çev. Begüm Kovulmaz. Siren yay.) kendi hayatlarının çeperinde sıkışıp kalmış iki insanın, Jacob ve Julia’nın öyküsünü anlatıyor. Bir kadın ile bir erkeğin, bir anne ile bir babanın ve yaşamın dayanılmaz ve muhteşem yükünü taşımanın öyküsü bu..” diye tanıtılan roman 678 sayfa.
Sıcaklarla aram yok diyorsanız yolunuz Karadeniz’in serin yaylalarına uzanacaktır. Bu yolda iki kitap yoldaşlık edebilir. Karadeniz araştırmacısı, seyyah Uğur Biryol Kaçkarlarda Bulut Olsam’da (İletişim yay.) şahane fotoğraflarla Pokut, Samistal, Amlakit, Hazindağ ve Kavrun gibi yaylaların öyküsünü anlatıyor. Araştırmacı gazeteci İsmail Saymaz ilk öykü kitabı Çay Güzeli’nde (İletişim yay.) çay tarlasındaki emekçiden, denize çıkmaya hazır balıkçıdan Rus pazarındaki göçemene uzanan insan öykülerini tatlı dille anlatıyor.
Murathan Mungan iyi bir şair ve yazar olmasının yanında titizlikle hazırladığı antolojileri ile de dikkati çeker. Kimin neyi yazdığı kadar kimin de ne konuda yazabileceğini de iyi bilir. Seçkilerini daha önce yayımlanmış eserlerden olduğu kadar özel olarak ısmarladığı öykülerle oluşturur. İlkbaharda tren odaklı öykülerden oluşan Tren Geçti ve vapur odaklı öykülerden oluşan Edebiyat Seferleri için Vapur Tarifeleri adlı seçkileri (Metis yay.) yayımlandı. İyi birer yol arkadaşı olacak kitaplar...
Çok satan listelerinin değişmez adı, çağdaş klasiklerden Stefan Zweig yerinde duramayan, sürekli seyahat edenlerdenmiş. Yolculuklar’da (çev. Ahmet Arpad, Everest yay.) çeşitli vesilelerle gittiği Londra, Oxford, Viyana, Paris, Avignon, Anvers, Floransa, Sevilla, Zürih, Salzburg gibi şehirleri kendine has bakış açısı ile anlatıyor.
Wolfgang Schorlau tamamen belgelere dayalı polisiyeler yazıyor. Wolfgang Schorlau Türkçede yeni yayımlanan polisiyesi Koruyan El’de (çev. Hulki Demirel, İletişim yay.) Almanya’da 2000-2006 yılları arasında biri Yunanistan, sekizi Türkiye kökenli dokuz göçmenin öldürülmesini ve bu olayların faili olarak suçlanan Neonazilerin polisçe öldürülmesinin ardındaki gerçekleri araştırıyor. “Nasyonal Sosyalist Yeraltı” adlı ikisi öldürülmüş, biri yıllardır yargılanan bu üç kişilik örgütün on yıllı aşkın sürede bir çok cinayetin ve soygunun faili olduğu da iddia ediliyor. Schorlau Almanya devletinin gizli servisleri ve Neonaziler arasında “derin” ilişki olduğu kanısında ve devlet içinde Neonazileri koruyan bir el olduğu görüşünde.
Petros Markaris Angelepulos filmlerinin senaristi olarak tanınsa da komiser Kostas Haritos’un maceralarını anlattığı polisiyeleri ile ünlendi. Komiser Kostas Haritos’un başkahraman olduğu polisiye romanları 14 dile çevrilmiş. Batık Krediler (çev. Hulki Demirel, Can yay.), Komiser Haritos’un Türkçedeki yeni macerası. Komiser Haritos 2010’da Yunanistan’daki büyük ekonomik kriz ardından Yunan finans dünyasında yaşanan ölümleri araştırırken Avrupa Birliği’nden Yunanistan’a akan paranın kimleri zengin ettiğinin de peşine düşüyor.
Doğan Kitap “Shakespeare Yeniden” başlığıyla yeni bir dizi başlattı. Dizide 400. doğum yıldönümü şerefine Shakespeare’in eserlerini Dünyaca tanınmış yazarlar yeniden yazmışlar. Dizinin ilk kitabı Jeanette Winterson’un Zaman Boşluğu (çev. Yeşim Seber, Doğan Kitap). Winterson romannında Kış Masalı’nı kralların dünyasından günümüze aktarmış.
Özlem Alkan K. iyi bir blogger olarak tanınmış. Türk öykücülüğünün büyük adlarından Tarık Dursun K ile bir akrabalığı var mı bilemiyoruz. Ama soyadını “K” olarak bırakması öyle çağrışımlar yaratıyor. “Ağır Bir Şeyin Fazla Gürültü Çıkarmadan Devrilişi” en uzun ve garip adlı kitaplar listesine de aday. Özlem Alkan K. ilk romanında “iki insanı bağlayan ve koparan şeyler, modern ilişkilerin ardındaki tedirginlik, rüyalarda ifade bulan hakikatler ve güvenli yaşamların köşesinde pusu kurmuş bekleyen vahşet”i anlatıyormuş. Günümüz şehirli, orta üst sınıf insanın yaşadıklarına tanıklık da diyebilir miyiz, bilemiyorum.
Fuat Sevimay’ı iyi bir çevirmen olarak biliriz. Dikkatli okur dergilerdeki öyküleri ve yayımlanmış kitapları ile de anımsayacaktır. Fuat Sevimay Ahmet Hamdi Tanpınar Roman Ödülü kazanan yeni romanı Kapalıçarşı’da (Hep Kitap) 1450’lere, Kapalıçarşı’nın inşasına uzanıyor ve oradan bugünlere doğru geliyor ve “Kapalıçarşı’nın ruhunu ve o ruhu oluşturan efsunu, eğlenceli bir dille anlatıyor”muş.
Listem bu kadar değil. Ahraz’la sevip beğendiğimiz Deniz Gezgin’in yeni romanı YerKuşAğı (Sel yay.), ismi gibi değişik öykülerden oluşan Arda Kıpçak’ın ilk öykü kitabı Değişik (Vapur yay.), Ferit Edgü’nün öykü taslaklarından yola çıkarak dokuz öykücünün yazdığı Parçalar (Dedalus yay.), Engin Barış Kalkan’ın Maveraünnehir Nereye Dökülür (İletişim yay.) ve Emir Çubukçu’nun Günün O Belirsiz Vaktinde (Can yay.) listemdeki öykü kitapları.
“Şairlerin şairi” Wallace Stevens’ın Türkçe’deki ilk kitabı Bir Karakuşa Bakmanın On Üç Yolu (çev. Gökçenur Ç. Yitik Ülke yay.), küçük İskender’in Ölen Sevgilimin Şiir Defteri (Can yay.), Selahattin Yolgiden’in Herkes Ayrıldı Kendinden (Kırmızı Kedi yay.) Aslıhan Tüylüoğlu’nun Gölge Günah ve Kedi (Karşıyaka Belediyesi) ve Hüseyin Peker’in Toz Bile Değilken (Artshop yay.) listemdeki şiir kitapları.
Hepinize iyi tatiller.  27.07.17

Yorumlar