James Bond Pera Palas’ta



“En önemli Bond klasiklerinden Rusya’dan Sevgilerle’de asıl mevzu İstanbul’da geçiyordu. Kitap 1957’de yayınlanmıştı ve İstanbul’daki İngiliz-Amerikan/Sovyet mücadelesi, yeni başlayan Soğuk Savaş’ın işaretini veriyordu.
“Çok sonra, Ian Fleming’in İngiliz Gizli Servisi için çalışan kurt bir istihbaratçı olduğunu ve defalarca İstanbul’a görevli olarak gelip gittiğini öğrenecektim. Mesela Türkiye’nin en karanlık dönüm noktalarından olan 6-7 Eylül 1955 olayları sırasında İstanbul’daydı” diye anlatıyor usta gazeteci Murat Yetkin yeni kitabı “Meraklısı İçin Entirikalar Kitabı”nda (Doğan Kitap).
Ian Fleming, 1955’de İstanbul’a geldiğinde Pera Palas’ta kalmış. Pera Palas bu yıl üçüncü kez Kara Hafta İstanbul Festivali’ne ev sahipliği yapacak. Festivalin teması MI6 ajanı James Bond karakteriyle bir kült yazar haline gelen Britanyalı yazar Ian Fleming.
Esas mesleği gazetecilik olan Ian Fleming 2. Dünya Savaşı sırasında istihbarat görevlisi olarak çalışmaya başlamış. Gazetecilik ve istihbarat deneyimlerinden faydalanarak James Bond karakterini yaratmış. İlk Bond romanı Casino Royal 1952’de yayımlanmış ve hemen üç baskı yapmış. Fleming 1953 – 66 yılları arasında 11 Bond romanı daha yazmış. Bond romanları 100 milyon adetin üzerindeki satış ile Dünya’nın en çok okunan kitapları arasına girmiş. Fleming, Times gazetesinin 2008’de yayınladığı “1945’den bu yana en iyi 50 İngiliz Yazar” listesine 14. sıradan girmiş.
James Bond’u sinemada 7 ayrı aktör 26 filmde canlandırmış. Romanların ve filmlerin başarısı başka yazarların da James Bond romanları yazmasına yol açmış. Bu yazarlardan ikisi Kara Hafta’nın konukları arasında. Ünlü polisiye yazarı Anthony Horowitz Ian Fleming ailesi tarafından yeni James Bond macerasını yazmak için seçilmiş ve 2005’de “Trigger Mortis” adlı macerayı yazmış. Aktör, komedyen ve yazar Charlie Higson da Genç Bond serisinin yazarı (Tudem yay.). Kara Hafta süresince Türkiye’den bir koleksiyonerin, Ömer Atakan’ın James Bond roman ve filmleriyle ilgili malzemelerden oluşan koleksiyonu da sergilenecek. İstanbul’da geçen “James Bond Rusya’dan Sevgilerle” filminin özel bir gösterimi de yapılacak.
Ian Fleming’in yaşam öyküsü de 6 filme konu olmuş. Milli Kütüphane verilerinden 1965 yılından itibaren tüm James Bond kitaplarının Türkçe’ye çevrildiğini öğreniyoruz. Yazık ki günümüzde James Bond’un Türkçe çevirilerinin baskısı yok.
Çok satan “Sinestezya” ve “Tükeniş Kulübü” (April yay.) kitaplarının yazarı Jeffrey Moore, polisiyenin yeni yıldızlarından, kitapları tüm Dünya’da listelere giren, Türkçede “Yan Evin Sırrı”yla (Doğan Kit.) tanıdığımız Shari Lapena, KGB ajanlarını konu alan romanlarıyla dünya çapında tanınan, “Kurtlar Sofrası”, “Oktav Timi” (Kaknüs yay.) gibi kitaplarını Türkçe’de de okuduğumuz Azeri yazar Cengiz Abdüllayev ve “Siyah Bira”yla (Labirent yay.) tanıdığımız Yunan yazar Vasillis Danellis festivalin yabancı konuklarından.
Yıl içinde yeni polisiyeleri yayımlanan Cüneyt Ülsever, Haluk Şahin, Alper Canıgüz, Cenk Çalışır, Ercan Akbay, Hesna Onbaşı, Sibel Köklü, Ayşe Erbulak, Nuray Atacık, Ayfer Kafkas, Rıza Kıraç, Yonca Eldener ve Ahmet Ümit 3. Kara Hafta İstanbul Festivali’nin Türkiye’den konuk yazarları.   
 3. Kara Hafta İstanbul Festivali’nin geçtiğimiz yıllarda Erol Üyepazarcı ve Sevin Okyay’a verilen “Polisiye Edebiyatı’na Katkı Ödülü” bu yıl Doğan Hızlan’a verilecek.
3.Kara Hafta İstanbul Festivali’nin etkinlikleri Pera Palace Hotel Jumeirah’da 17-18 Kasım 2017’de gerçekleştirilecek. Halka açık ve ücretsiz olarak gerçekleşecek etkinliklerle ilgili tüm bilgilere www.blackweekturkey.com web sitesinden ulaşmak mümkün. 15.11.2017

Yorumlar